Тежко заболяване е свалило Цветана Манева от сцената. На 24 май

...
Тежко заболяване е свалило Цветана Манева от сцената. На 24 май
Коментари Харесай

Коварно заболяване свали от сцената любимата Цветана Манева

Тежко заболяване е свалило Цветана Манева от сцената. На 24 май тя получи премия " Аскеер " и изненадващо за всички заяви, че се отдръпва от актьорската работа. Това стана два месеца след планувана премиера в Народния спектакъл, която по този начин и не се състоя. Манева в никакъв случай няма да изиграе пред аудитория последната си театрална роля. 

Да слезе от сцената за Цветана Манева е било едно от най-тежките решения, които е взимала в живота си. Но е било неизбежно. Диагнозата й е страшна, настояват нейни близки. Здравословното й положение било толкоз влошено, че актьорските й изяви ставали непостижими. Болестта й тази пролет станала причина за неуспех на готово зрелище в Народния спектакъл, по което са работили някои от най-изявени експерти в областта на това изкуство. Голямата звезда не можела да си разреши да поема повече задължения, които да не извършва. Ето за какво си наложила да се отдръпна, макар че й се играело повече от всеки път, написа " Уикенд " учреден на източници, близки до огромната звезда на българския спектакъл.

Манева е отраснала в театъра, а животът й като актриса е обвързван с някои от най-ярките женски облици в историята на това изкуство у нас. Превъплъщенията й пред камера са също толкоз мощни, колкото и онлайн пред публиката, а ползата към нейните изяви с годините освен че не понижава, а и сякаш става все по-голям. Ето за какво за всички отвън най-близкото й обграждане бе изненадващо решението й да се отдръпна. Тя го разгласи с голямо достолепие, получавайки награда  " Аскеер "  за повсеместен принос към театъра. " Трудно е да приемеш (но никога не е трагично и трагично) обстановката, че си отиваш. Ако имаше тук довечера " изгряваща звезда ", то аз се усещам като залязваща ", сподели Манева. И прикани публиката да й ръкопляска за финален път.

Хората тогава всеобщо се питаха каква е повода за отдръпването й в миг, в който не страда нито от липса на предложения за работа, нито от липса на любов от публиката или почитание към труда си. Напредването на възрастта единствено по себе си не може да даде основателно пояснение за сходно решение. На фона на достойния за " Гинес " връх на отишлата си относително скоро Стоянка Мутафова, която игра съвсем до края на 97-годишния си живот, 78-те години на Манева наподобяват юношески. В драматургията има задоволително забавни женски функции, които тя би могла да изиграе в този стадий от живота си.

Само преди няколко месеца – на 19 януари, малко преди рождения си ден, Манева започна подготовки на нова пиеса. Никой не подозираше, че това ще е последната й роля, която публиката няма да види. Партньорка на сцената й беше нейната колежка от Народния спектакъл Теодора Духовникова, която сподели фотоси от подготовките. Премиерата се очакваше на 9 и 10 март в Камерната зала на първата ни сцена. Заглавието на пиесата е " Тъгата на кралиците " от Яна Борисова.  " Наистина вълнуващо начало и на добър час на подготовките на новата пиеса на Яна Борисова “, е текстът, който придружаваше общите фотография на двете звезди. " Да бъдем двете на сцената, с Цветана Манева, е голяма наслада и неспокойствие “, разяснява Духовникова. Режисьор бе Стилиян Петров, сценограф – Никола Тороманов, а музиката бе на Милен Кукошаров.

В процеса на работата по спектакъла премиерните дати бяха изместени за края на март и началото на април. Но на 11 март Народният спектакъл пусна известие, че премиерата се анулира. " Поради краткотрайни, здравословни и независещи от театъра и от екипа на спектакъла аргументи, се постанова да отложим с малко премиерата на представлението ни " Тъгата на кралиците “. Надяваме се напълно скоро всичко да бъде наред и да успеем да се срещнем с вас в този извънредно хубав и гальовен театър ", се споделя в известието, оповестено на формалната Facebook страница на театъра. До през днешния ден премиера не е имало, а след отдръпването на Манева тя към този момент не се и възнамерява. Публиката може да види само фотоси на Манева и Духовникова от фотосесията към спектакъла, както и готовия афиш. Те също са оповестени на страницата на театъра.

Днес към този момент е ясно, че здравословните проблеми, за които се загатва в известието, са сполетели огромната звезда в представлението – Цветана Манева. Възможно е в бъдеще театърът да откри друга актриса за ролята й. Това би избавило труда на екипа, който в противоположен случай би бил безрезултатен. Но публиката към този момент ще гледа различен театър.

Въпреки че отхвърля да се изявява като актриса, Цветана Манева продължава участията си в театрални събития. Преди дни тя беше на откриването на 30-ото издание на Международния сценичен фестивал " Варненско лято " в морската ни столица. Звездата е ръководител на настоятелството на фестивала. За приноса си към неговото развиване тя получи специфични юбилейни монети, отдадени на 50-та годишнина от откриването на Варненския халколитен некропол. Манева бе помолена да разяснява изявлението си от вечерта на " Аскеер " -ите, че е залязваща звезда.

" Това е моето черно възприятие за комизъм, което имам право да практикувам със себе си. Щастлива съм с една сполучлива идея в моя живот. Изгряваща – залязваща, няма значение ", бяха думите на огромната актриса.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР